Er man bare lidt interesseret i sundhed, så skal man ikke grave ret dybt for at støde på forkortelsen BMI. Ofte er der også en lille tabel med hvor man skal regne ud hvad ens BMI er, samt en facitliste over hvor god tallet er i forhold til normalen.
Jeg har lavet min egen tabel i Excel og du kan finde den her.
BMI udløser blandt fagfolk og sundhedentusiaster ikke udelt begejstring, da der er en del individuelle forhold som formlen vægt delt med højde i meter i anden ikke tager højde for.
Det er da også ganske korrekt, at man sagtens kan finde individer fx bodybuildere som kan blive klassificeret som overvægtig uden at have et eneste gram fedt for meget på kroppen. Til den type kritik vil jeg bare sige: Psssst, det er trods alt de færreste som er bodybuildere 🙂
For den helt alm. Hr. Jensen (og fr. Jensen for den sags skyld), så giver BMI et udemærket fingerpeg om man bør gøre noget ved vægten eller ej.
Jeg vil også skynde mig at sige, at når man står på “vippen” mellem det grønne eller orangefelt, så kan man naturligvis gå ind og vurdere på andre individuelle forhold fx den generelle kropsbygning, muskelmasse mv. Naturligvis i samarbejde med ens læge.
For dem som er i eller i nærheden af GØRNOGET-feltet. Jamen der er ingen grund til at bruge de ovennævnte kritikpunkter og grænsetilfælde-faktorer eller krybe helt udenom. Der er nok en grund til jeg kalder feltet for: Gør noget.