Mens du læser denne artikel, så bedes du lige huske mine artikler om det gennemsnitlige kalorieindtag vs. forbrug og stofskifte?
Hvis du ikke kan huske dem, så læs dem lige igen. Klik her for artiklen om det gennemsnitlige og her for den om stofskiftet.
Der er fantastisk regel ude blandt slankeguruerne og andre som vil de overvægtige det godt, som går ud på, at man skal undlade at spise efter et bestemt tidspunkt på dagen fx efter kl. 20.
Ideen med at man ikke skal spise efter et givent klokkeslet er baseret på, at kroppen “går i stå” mens man sover og dermed vil de kalorier man indtager inden sengetid have en større tilbøjelighed til at sætte sig som fedt.
Det er en meget spændende retorik og indvævning af hvad sen-spiseri oftest handler om ude i hjemmene.
Forestil dig en ganske almindelig dag, som der er så mange af. Nemlig hverdagen.
Man starter med at stå op og morgenmad; passer sit arbejde inkl. frokost; går til sine fritidsaktiviteter (læs: motion); får sig noget aftensmad…I løbet af dagen har man husket sine mellemmåltider.
I hele taget har man fået det at spise som der er behov for, som er nødvendig for at være til og have det godt.
Nu er klokken 2000, og tv’s primetimes udsendelser inviterer til lidt slik, ekstra kage eller noget.
Og der er det temmelig smart, at man har fået sig den regel, at man ikke spiser efter klokken 2000.
Med det perspektiv er det reglen faktisk ganske smart…man sparer kalorier. Særlig de unødvendige tomme kalorier.
Reglen er ud fra et psykologisk perspektiv ganske nyttigt, når fødeindtagelse efter et givent tidspunkt består af tomme kalorier.
For hverdagens struktur kan reglen sagtens være strukturunderstøttende.
Ud fra et fysiologisk synspunkt…er det fløjtende ligegyldigt hvornår man spiser. Kroppen er nemlig ikke nogen maskine som “slukker” eller allokerer tidsbestemte kalorier til nogen særlige fedtdepoter.
Sålænge du overholder den matematiske sandhed omkring de gennemsnitlig kalorieindtag er mindre end det gennemsnitlige kalorieforbrug, så skal du nok tabe dig. Også når du spiser sen aften eller en gulerod om natten.
Pingback: Ti myter om fedme og slankekure | videnskab.dk « de3faktorer.dk
Pingback: Ti myter om fedme og slankekure | videnskab.dk « de3faktorer.dk